なまら旨いぞ北海道-こんぶログ

山菜の昆布締めを楽しめる時期です It is the time to enjoy kombujime of wild vegetables

2022/05/15
こんぶを使った料理と商品 0
昆布で素材を締める

Tighten ingredients with kombu


一般的には生の白身魚のイメージが湧くのかな?

Does it generally conjure up images of raw white fish?


適度に水分を抜くことで保存性を高め、昆布のうま味を加えることでその素材の美味しさを引き立てる!

The moderate moisture removal enhances preservation, and the added umami of the kelp enhances the flavor of that ingredient!


実は、魚以外に肉や野菜、何でも簡単に美味しくしてくれるのが…

In fact, in addition to fish, meat, vegetables, and anything else can easily be made into a delicious...


昆布締めです
Kombujime.


昆布締めは、決して敷居の高い調理法ではありません
お好みの素材を、若干湿らせた昆布で挟んでおくだけのことなのです

Kombujime is not a complicated cooking method.
It is simply a matter of sandwiching the ingredients of your choice between slightly moistened kelp.


今日は自宅の周辺で人知れず雑草のように生えていた〝山菜の昆布締め〟を楽しむ

oday, I enjoy kombujime, a wild vegetable that has been growing like a weed around my home.
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街中で山菜が雑草のように生えているのは珍しいですか?実はけっこう生えているんです
昨年の12月に引っ越してきた時から山菜の枯草を見つけていたので目星がついていました

Is it unusual to see wild vegetables growing like weeds in the city? Actually, they grow quite well.
I had spotted them since I moved here last December, so I knew where to look for them.
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実は、山菜というものは春に芽吹く前から探しておくのがコツ!
夏に大きくなったもの、秋には枯れ草などを見つけた方が、探しやすかったりするのです

Actually, the trick with wild plants is to look for them before they sprout in the spring!
It is sometimes easier to find them in the summer when they are bigger and in the fall when they are dead grass!


大量に採って保存させたりはせず、食べる分だけ採って旬を楽しみましょう
汚染されていない道端や空き地などで採れば、クマに襲われるリスクもなく楽しめます
散歩のついでに少しだけ採ってきましょう

Don't pick a lot of them and store them, but only pick enough to eat and enjoy them in season!
If you pick them on unpolluted roadsides or in open areas, you can enjoy them without the risk of being attacked by bears!
Let's go out for a walk and pick a few!

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採ってきた山菜は、塩を適量入れた湯で好みの柔らかさになるまで茹でます
必要であれば水に晒し灰汁抜きをしてください
水分をしっかり拭き取ったら、適度に湿らせた昆布に並べて挟みましょう

Boil the picked wild vegetables in salted water until soft to your liking.
If necessary, remove the lye by soaking in water.
After wiping off the water thoroughly, place them on moderately moistened kombu (kelp) and sandwich them between the kombu.

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昆布と昆布で挟み込んだら、ラップなどで包んで適当な重石を乗せて冷蔵保管

半日から1日でめちゃくちゃ美味しくなります

After sandwiching them between kelp and kelp, wrap them in plastic wrap, put an appropriate weight on them and keep them refrigerated.

It will be very tasty in half a day to a day.

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おダシのきいた調味液に漬け込んで〝おひたし〟を作るのもいいですが、昆布で締めるとそれだけで十分美味しいし、味の物足りなさを感じるのであれば醤油を少しだけかけると良いでしょう

この時期は沢山の種類の山菜が楽しめます
春の美味しさと勢いを身体に取り入れて、冬にたまった毒素を体外に出しましょう

It is good to make "Ohitashi" by marinating them in a broth with soup stock, but if you feel the taste is not enough, you can add a little bit of soy sauce.

There are many kinds of wild vegetables to be enjoyed this time of year!
Let's take in the taste and vigor of spring and let the toxins accumulated in winter leave your body!




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あらパパさん
Admin: あらパパさん
食事をとるなら良いものを!
食材と手作りにこだわりを持つ熱血オヤジのあらパパさんは北海道の昆布が大好きです
本物の『食』には、本物の食材と手間暇、そして愛情が必要
質の良い食材をバランスよくシンプルに無駄なく調理することが大切
家族の笑顔と健康が美味しさと幸せの証です
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